Borstvoeding
Rojanie
Borstvoeding
12/20/2024
2 min
0

De voordelen van het gebruik van een borstkolf

12/20/2024
2 min
0

Borstvoeding geven is een ongelooflijke reis en biedt tal van gezondheidsvoordelen voor zowel baby als moeder. Maar het combineren van borstvoeding met het dagelijks leven, vooral voor werkende moeders, kan een uitdaging zijn. Hier komt een borstkolf van pas. Niet alleen biedt het flexibiliteit, maar het ondersteunt ook het vermogen van een moeder om te blijven borstvoeden, zelfs als ze niet bij haar baby is.

Hier zijn enkele redenen waarom het gebruik van een borstkolf een game-changer kan zijn om succesvol borstvoeding te geven:

1. Gemak en flexibiliteit

Een borstkolf stelt moeders in staat om melk te kolven wanneer het hen uitkomt, of ze nu op het werk zijn, boodschappen doen of zelfs onderweg zijn. Het biedt de flexibiliteit om de melkproductie te behouden, zelfs wanneer direct borstvoeding geven niet mogelijk is. Werkende moeders kunnen melk afkolven tijdens pauzes, zodat hun baby toegang heeft tot moedermelk, zelfs als ze niet samen zijn.

2. Onderhoud van melkproductie

Regelmatig borstvoeding geven of kolven helpt om de melkproductie op peil te houden. Volgens de American Academy of Pediatrics kan het regelmatig kolven van moedermelk een moeder helpen om haar melkproductie te behouden, vooral als ze niet direct kan borstvoeden. Door een routine van kolven te creëren, kunnen moeders ervoor zorgen dat ze voldoende melk produceren om aan de behoeften van hun baby te voldoen.

3. Betrokkenheid van de partner verbeteren

Kolven opent ook de deur voor andere verzorgers, zoals je partner of een familielid, om mee te doen in het borstvoedingsproces. Dit kan een moment van bonding zijn voor de partner en de baby, terwijl moeders een broodnodige pauze kunnen nemen. Of je nu een dutje wilt doen of een paar uur weg moet, met afgekolfde melk kan je baby toch de voordelen van borstvoeding blijven ontvangen.

4. Helpt bij volle borsten en melk opslag

Borstkolven kunnen helpen om het ongemak van volle borsten te verlichten door moeders in staat te stellen melk op elk moment te kolven. Het stelt moeders ook in staat om melk op te slaan voor later. Afgekolfde melk kan worden bevroren en enkele weken bewaard, wat een waardevolle back-up biedt voor momenten waarop direct borstvoeding niet mogelijk is.

5. Terugkeren naar werk wordt eenvoudiger

Voor veel moeders kan de overgang terug naar werk na een zwangerschapsverlof ontmoedigend zijn. Een borstkolf maakt het mogelijk om moedermelk te blijven geven, zelfs wanneer een moeder niet bij haar baby is, en zorgt voor een soepele terugkeer naar het dagelijks leven, zodat moeders tijdens werktijd kunnen kolven en melk mee naar huis kunnen nemen voor hun baby.

6. Ondersteunt baby’s met voedingsproblemen

Soms worden baby's te vroeg geboren of hebben moeite met aanhappen. In deze gevallen spelen borstkolven een cruciale rol om ervoor te zorgen dat moeders nog steeds moedermelk kunnen geven. Kolven stelt moeders in staat om melk te kolven en aan hun baby te geven via flessen, zodat de baby alle voedings- en immuun voordelen van moedermelk ontvangt.

7. Bevordert een langere borstvoedingsduur

Onderzoek toont aan dat moeders die een borstkolf gebruiken, waarschijnlijk langer borstvoeden. Eén studie wees uit dat het gebruik van een borstkolf positief samenhangt met exclusief borstvoeden op drie maanden postpartum, wat bijzonder gunstig is, aangezien de Wereldgezondheidsorganisatie aanbeveelt om minstens de eerste zes maanden van het leven te borstvoeden.

Conclusie

Het gebruik van een borstkolf stelt moeders in staat om hun borstvoeding reis voort te zetten, terwijl ze de eisen van werk, persoonlijke tijd en dagelijkse verantwoordelijkheden balanceren. Door flexibiliteit te bieden, de melkproductie te behouden en partners te betrekken, is een borstkolf een essentieel hulpmiddel voor moderne moeders die streven naar succesvol borstvoeding geven.

Bron:
Felice, J. P., Geraghty, S. R., Quaglieri, C. W., & Boundy, E. O. (2017). The Impact of Breast Pumping on Exclusive Breastfeeding Rates. Maternal and Child Nutrition, 13(4), e12440. https://doi.org/10.1111/mcn.12440

Reacties
Categorieën