Wat zegt een baby als hij borstvoeding krijgt van een moeder die net een glaasje wijn heeft gedronken? "Ik proef kurk!”
Als je een nieuwe moeder bent die borstvoeding geeft en je afvraagt of je af en toe een glaasje wijn of bier kunt drinken, dan ben je niet de enige. Het is een veel gestelde vraag, en het goede nieuws is dat een glas hier en daar geen ramp hoeft te zijn. Laten we samen de feiten en adviezen doornemen, zodat je goed geïnformeerde keuzes kunt maken.
Alcohol en moedermelk: Hoe werkt het?
Wat je eet of drinkt, kan in je moedermelk terechtkomen. Dit geldt ook voor alcohol. De hoeveelheid alcohol in je moedermelk is gelijk aan de hoeveelheid alcohol in je bloed. Na één glas bier of wijn duurt het gemiddeld 2 tot 3 uur voordat de alcohol uit je lichaam en moedermelk is verdwenen.
Gevolgen van alcohol voor borstvoeding en de baby
Alcohol kan een aantal effecten hebben op de borstvoeding en je baby:
Verminderde melkproductie: Alcohol kan het prolactine gehalte verlagen, wat je melkproductie vermindert.
Toeschietreflex: Veel alcohol (meer dan 7 glazen per dag) kan de toeschietreflex aanzienlijk verminderen. Ook kleinere hoeveelheden kunnen een negatief effect hebben.
Smaak en geur: Alcohol kan de smaak en geur van je melk veranderen, wat je baby minder aantrekkelijk kan vinden.
Bruin bier en melkproductie
Er is een mythe dat bruin bier de melkproductie kan verhogen vanwege het lage alcoholpercentage van 2,5%. Dit advies is echter achterhaald. De beste manier om je melkproductie te stimuleren blijft: vaak, goed en lang genoeg aanleggen.
Tips en adviezen voor moeders die toch willen drinken
Als je besluit om toch af en toe een glaasje te drinken, zijn hier een paar tips om de risico's te minimaliseren:
Timing: De piek van het alcoholpercentage in je bloed (en dus in je melk) is ongeveer een uur na inname. Wacht na één standaardglas (bier, wijn of sterke drank) minstens drie uur voordat je weer borstvoeding geeft. Voor twee glazen wacht je zes uur, en voor drie glazen negen uur.
Eten en drinken: Eten vóór en tijdens het drinken kan de opname van alcohol vertragen, waardoor je alcoholspiegel in het bloed lager blijft.
Kolven en weggooien: Kolven na het drinken van alcohol helpt niet om de alcohol sneller uit je lichaam te krijgen. De alcohol in de afgekolfde melk blijft aanwezig, dus deze melk moet je weggooien.
Borstvoeding geven, ook al drink je af en toe wat alcohol, is beter dan helemaal geen borstvoeding geven. Het is belangrijk om geïnformeerde keuzes te maken en de adviezen te volgen om de gezondheid en veiligheid van je baby te waarborgen.
Onthoud, als je twijfelt, kun je altijd je arts of een lactatiekundige raadplegen voor persoonlijk advies. Proost (met mate) op een gezonde en gelukkige borstvoedingsperiode!